16 Måter å Praktiserer Egenomsorg På

16 måter å praktiserer egenomsorg på egenomsorg Jun 18, 2023
Egenomsorg

Ferietider er i gang, varmen er her… ikke noe mer skole for kidsa (hvis du har barn), du har kanskje allerede planer for sommerferie kanskje ikke, og du føler at du ikke har tid til å gjøre noe for deg selv, eller du føler deg skyldig når du gjør det, er det deg? 

… og det passer heller ikke denne gangen til å drive og planlegger tid til å tenke på deg selv og til å være “helt egoistisk”.

Jeg forstår!

Kanskje de fleste av opplevelsene dine fra barndommen lærte deg å tro at din rolle i livet var å tjene andre, gjøre for andre, tenke på de andre først, ikke tenke på deg selv fordi det er egoistisk , og denne troen har satt spor i relasjonene dine med dine nærmeste .. som familie og venner eller på jobb. 

Denne troen fortsetter du på med inntil den dagen i dag som voksen, og som selvstendig individ? De fleste kulturer rundt om i verden verdsetter en solid arbeidsmoral, flink pike syndrom ...osv. 

Men det er aldri nevnt noe om energien som kreves for å bruke all denne innsatsen.

Du kan ikke helle fra en tom kopp kjære deg, tro meg jeg har vært der!

Det kan være en klisjé, men det er sannheten.

Kanskje du er forelder eller omsorgsperson for eldre foreldre. Kanskje du har flere jobber, slik at du holder maten på bordet. Eller du jobber på heltid mens du starter en sidevirksomhet. Eller du er en student med mye faglig ansvar....

Uansett hva du er og hva du holder på med, og hva du eier kjære deg , trenger jeg at du eier en ting til.

DIN omsorg.

 

i dag deler jeg med deg 16 måter å  praktisere  egenomsorg på.

Jeg er heldig og har fått til mye fantastisk bra i mitt liv, og jeg er i kontinuerlig arbeid for å skape det livet jeg drømmer om, det høres kanskje imponerende ut, men det er også omfattende, og krever fokus og hardt arbeid, i tillegg til at  jeg prøver å være den mest tilstedeværende moren jeg kan være, og være der for familie og venner, og de som kan trenge min hjelp og støtte.

Jeg har gønna på tidligere uten å tenke på meg selv, og jeg har møtt veggen og var helt nede i grøfta, men da skjønte jeg at noe fundamentalt manglet, det var MIN Egenomsorg og Egenkjærlighet, så jeg måtte ta grep og tenke på meg selv! og fra den dagen jeg begynte å praktisere Egenomsorg så har hele livet mitt snudd til det positive og magien har begynt å vise seg frem. 

 

Stol på meg! Jeg betalte for den tiden jeg ikke har praktisert min egenomsorg.

Jeg ble syk, utbrent. Jeg var sår. Jeg kunne bare holde meg fokusert og våken ved å drukne meg i kaffe og sukker. Nakken og skuldrene mine føltes limt til ørene mine. 

De som var rundt meg gjorde meg sliten og utmattet.

Dæven! alt gjorde meg sliten og utmattet.

Jeg hadde ikke noe å helle fra fordi kroppen min var tom.

Jeg visste at hvis jeg ikke endrer vanene og livet mitt, så ville familien min, arbeid og helse blir innmari påvirket - negativt!

Hvis dette høres ut som deg, vil jeg at du skal vite noe viktig.

Å ta tid for deg selv er ikke dårlig.

 

Det er ikke skammelig, og du er ikke en egoist

Det er ingenting å være flau over eller ha skyldfølelse over.

 

Stol på meg. Jeg betalte for den tiden jeg ikke har praktiserte min egenomsorg.

Jeg ble syk, utbrent. Jeg var sår. Jeg kunne bare holde meg fokusert og våken ved å drukne meg i kaffe og sukker. Nakken og skuldrene mine føltes limt til ørene mine. 

De som var rundt meg gjorde meg sliten og utmattet.

Dæven! alt gjorde meg sliten og utmattet.

Jeg hadde ikke noe å helle fra fordi kroppen min var tom.

Jeg visste at hvis jeg ikke endret rutinen, ville familien min og arbeidet mitt bli påvirket.

Hvis dette høres ut som deg, vil jeg at du skal vite noe viktig.

Å ta tid for deg selv er ikke dårlig.

Det er ikke skammelig, og du er ikke en egoist

Det er ingenting å være flau over eller ha skyldfølelse over.

Det er 100% nødvendig, du trenger ikke ta mye tid, og jeg vet at legen din eller terapeuten din er enig, og ikke minst det viktigste er at du og din sjel er enig at dette er 100% nødvendig. DIN EGEN OMSORG ER NØDVENDIG!

 

.. og her vil jeg dele med deg mine beste 16 måter for å praktisere egen omsorg på. 

Det tar tid å omprogrammere en hjerne som er blitt lært at selvomsorg er det samme som selvsabotasje, så vær snill og tålmodig med deg selv. Velg en ting du kan gjøre i dag, og gå videre derfra. 

Her er de 16 måtene å  praktiserer  egenomsorg på

 

1. Ta 5

Du puster akkurat nå, men det er sannsynligvis grunt pust fra brystet. Akkurat nå vil jeg at du skal ta det dypere. Mage ut på innpust, trekk den inn på pusten og puste stress helt ut. Gjenta 5 ganger, og gjør igjen dette senere på dagen.

 

2. La telefonen være utenfor soverommet.

Hvis du fremdeles blar gjennom e-post eller sosiale medier før du legger deg eller når du våkner om morgenen, vil jeg at du skal kutte ut den vanen akkurat nå. Du gjør hjernen din tregere og setter deg opp for depresjon. Jeg begynte å legge telefonen i stue over natten, og jeg bruker vekke klokka som vekke alarm, og de dagene det glipper å jeg er på mobilen seint om kvelden blir ikke kvaliteten på søvn det samme - kroppen min merker det med en gang, jeg har begynt med verken å ha mobil eller tv på soverommet  og det har gjort en stor forskjell i mitt liv.

 

3. Lag urtete. Og nyt det

Jeg drikker vanligvis kaffe etter frokost, men for å få ekstra god natt søvn drikker jeg urte te. Lag deg en kopp urtete, og i stedet for arbeid eller klesvask eller hva som helst, bare sitte med den varme koppen i to minutter. Det er det. Bare to minutter på å innta te med alle sansene dine, og nyt det.

 

4. Trening

Jeg vet at du vet hvordan god trening får deg til å føle deg. Jeg vet også at du sannsynligvis venter på å få lyst til å trene før du gjør det. Slutt å vente. Du har kanskje aldri lyst til det, men du må gjøre det uansett. Ikke bare øker trening energi og generell helse, men forskning viser også at det er den beste behandlingen for depresjon.

 

5. Journal

Jeg starter dagen med Journal, rett og slett en notatbok eller vi kan kalle dagbok, fordi det hjelper meg å sette det ene målet for dagen som vil føre meg fremover, uansett hvor stappfull kalenderen min kan være.

Det holder meg fokusert og forhindrer utsettelse. Men journalføring tjener mange formål, og noen ganger føles det bra å bruke en journal for å lufte eller dele ting som virvler rundt hjernen din. Ved å få disse tingene ned på papir, har du mindre å dømme i ditt mentale spill. Å se målene dine på papir, og leser det hver dag er en type anker som holder deg stødig uansett hva som skjer i livet, og livet har mange “overraskelser” å by på skal jeg si det ;-)

6. Kom deg utenfor

Frisk luft betyr mer oksygen for blodcellene gå en tur i parken, eller en tur i skog og mark. Bonusen din er at du får et øyeblikkelig løft i hele kroppen.

7. Ta 5 bilder av naturen

Kan høres rart ut, men du har mobilen i lommen og med deg uansett så bruk den til noe som er bra for deg, ta mobilen eller kameraet mens du er ute. Ta bilder av naturen enten det er pytter på fortauet eller maur i hagen din, blomster, trær…, noe som krever oppmerksomhet, så da holder du fokuset bort fra tankene dine til opplevelsen av her og nå. Forskning viser at tiden som brukes til å være oppmerksom, reduserer angst og øker humøret ditt.

8. Sett deg på en benk og se på folk

I 5 minutter kan du sitte der du er å kan se folk gå forbi. Kanskje det er på kjøpesenteret, eller i en park eller ut av vinduet ditt. Lag historier om hvem folk er og hvor de skal. Forskning viser aktiviteter som disse øker kreativiteten og reduserer blodtrykket.

9. Spis deg til drivstoff / energi

Visste du at du har en annen hjerne? Jepp. Det er i magen. Mer spesifikt tarmene dine. Forskere kaller dette det “enteriske nervesystemet” fancy navn :-), og denne hjernen kommuniserer med den i hodet ditt hele dagen. Spis mat som hjelper med å gi deg drivstoff og energi - spesielt mye grønnsaker, bladgrønnsaker, frukt, fullkorn, nøtter og frø disse holder begge hjerner i orden.

10. Se på soloppgangen

Når gjorde du dette sist? Kanskje du ikke kan se den komme over horisonten, men du kan fange den når sollyset begynner å bevege seg over hustakene. Det er noe spesielt med å være en del av begynnelsen til en helt ny dag, jeg har gjort det få ganger, og det har vært en stor og unikt opplevelse full av ro og magisk følelser. 

11. Meditere i 5 minutter

Det hender at du aldri har meditert, og synes det er litt rart at du skal sitte der å mediterer fordi du verken vet hvordan du skal gjøre det og heller ikke har tid til det! 

Tro meg! når du ikke har tid til å meditere er det et tegn på at du trenger å meditere, og kjenne på tidsdeværelse. Meditasjon må ikke være noe komplisert alt du trenger er at du sitter uforstyrret og har fokus på pust og observere tankene som kommer og går. Jeg har begynt med å mediterer for 3 år siden og dette har forandret totalt mitt liv. Meditasjonsøvelsen trenger ikke være lang. Selv 5 minutter kan bidra til å forbedre humøret og fokuset ditt.

Trikset er å øve hver dag, til samme tid. jeg pleier å meditere noen minutter på morgen og like før jeg skal legge meg

 

12. Få 7-8 timers søvn

Legg deg tidlig nok til at du føler deg uthvilt om morgenen, og stå opp så fort klokka ringer. Mangel på søvn tømmer immunforsvaret og frarøver hjernen sin viljestyrke. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke alltid få til 7-8 timers søvn, men de dagene jeg får det til, kan jeg kjenne med en gang at dette har stor påvirkning på humøret mitt, konsentrasjonsevne, og helsen mi totalt. 

13. Stopp multitasking

Det kan virke som en effektiv måte å få ting gjort på, men nevrologer har funnet ut at vi faktisk ikke gjør mer enn én ting på en gang - vi gjør mange forskjellige små ting. Hver gang vi beveger oss til en annen aktivitet som krever vårt mentale fokus, bruker hjernen mer glukose. For mange distraksjoner = energitap. I dag, fokuser på en oppgave om gangen og stopp deg selv når du blir oppmerksom på det, dette er en treningssak.

14. Drikk vann

Drikk vann, ikke brus, ikke saft, men vann! fordi hver celle i kroppen din trenger det.

Du er akkurat som en agurk ;-) full av vann. 

Kroppen vår består av opptil 60 prosent vann, blodet er 82 prosent vann og lungene er nesten 90 prosent vann. I løpet av et år må vi drikke fem ganger vår egen vekt for å erstatte fordampningen og holde oss i live. 

15. Les en bok

Den beste måten å lære mer om verden, og om deg selv på er å lese. Spiller ingen rolle om det er skjønnlitteratur eller roman, og lydbøker telles også. Enten du lytter mens du pendler, eller tar noen minutter før du legger deg, er lesing den billigste måten å reise på. 

16. Legg ut en anker tanke

Noen ganger er livet kjipt og vanskelig. Det er en del av å være menneske. For de gangene vil jeg at du skal heie på deg selv. Skriv noe støttende og kraftfullt om deg selv, ex. JEG ER BRA NOK..  der du kan se det og lese det høyt hver gang du går forbi.

 

Selvomsorg trenger ikke ta mye tid, men det må være en jevn praksis i livet ditt.

Du fortjener tiden du tar for deg selv, og de rundt deg vil også ha nytte.